Pewnego wtorkowego wieczoru, kiedy dzieci w końcu zasnęły, a dom utonął w ciszy, usiadłam na kanapie z filiżanką mięty. Telefon ciągle brzęczał od powiadomień. Przewijałam Instagram, kliknęłam jakiś reklamowy post, potem kolejny i tak gdzieś głęboko w sieci natknęłam się na stronę Vavada. Nie spodziewałam się niczego. Po prostu wtedy czułam głębokie znużenie. Cały dzień biegałam z cebrzykiem w przedszkolu, potem w pracy przyjmowałam pacjentów, a po południu jeszcze nadrabiałam zaległości w księgowości. Głowa mi pękała od cyfr. Chciałam tylko jednego: zapomnieć o wszystkim na pół godziny. I wtedy zobaczyłam kolorowy suwak z napisem o darmowych rundach. Uśmiechnęłam się. Brzmiało niewinnie, jak coś między grą komputerową a tanią rozrywką. Pomyślałam sobie: „Dlaczego nie? Tylko zobaczę, jak to wygląda”. Zaczęło się od tego, że musiałam się zalogować. Szczerze mówiąc, długo zwlekałam. Bo przecież każdy wie, co ludzie mówią o hazardzie. Ale ciekawość wygrała. Wpisałam adres e-mail, wymyśliłam jakieś hasło i po raz pierwszy zrobiłam coś, co miało się okazać moją nową odskocznią. Wtedy właśnie zrozumiałam, że vavada login to nic skomplikowanego – jakieś dwie minuty i człowiek jest w środku, w całym tym kolorowym wszechświecie. Nie nastawiałam się na wygraną. Ludzie, którzy wygrywają majątki, to przecież wyjątki. Ja po prostu chciałam się odprężyć, a tam właściwie wszystko do mnie mrugało: różowe słodkości, cytrusowe owoce, lasy pełne smoków. Na pierwszy rzut oka niby bajka dla dorosłych. Ale gdy kliknęłam spin, a na ekranie zaczęły tańczyć symbole, dziwnie przyjemnie zabiło mi serce. Mój pierwszy wieczór to była ucieczka od codzienności. Włączyłam najprostszą grę, spinner kręcił się i zatrzymywał, a ja z każdym ruchem to wstrzymywałam oddech to wybuchałam śmiechem. Po piętnastu minutach miałam już drobne wygrane. Zaczynałam od 20 złotych, a na koniec sesji miałam 80. Znalazłam się na plusie, ale tak naprawdę chodziło o coś innego. Przez te pół godziny nie myślałam o cebrzyku, rachunkach czy kontrolach. Miałam kompletnie pustą głowę, jak po sesji medytacji, tylko z mocniejszym tętnem. Kilka dni później próbowałam tak samo wieczorem – po antybakteryjnym sprzątaniu, po układaniu klocków, po wtórnym świniowaniu przez kota na dywanie. To był ten sam scenariusz: usiąść, westchnąć i na chwilę odjechać. Tym razem, chcąc nie chcąc, utknęłam na dłużej. Miałam ochotę na coś bardziej strategicznego. Ważne, żeby, a nie tak, i wtedy wpadła mi w rękę gra karciana. Tam już trzeba było myśleć. I właśnie to mi się spodobało najmocniej: nie tylko ślepa losowość, ale i przewaga, którą może przynieść rozsądek. Grając w pokera, odkryłam, że mogę sprawdzić swoją intuicję. Miałam kilka spektakularnych wejść i z nich wychodziłam zwycięsko, ale zdarzyły się też pokręcone ręce. Z każdej porażki wychodziłam z refleksją, a nie złością. Bo to chyba jest klucz: trzeba podejść do tego z dystansem, jak do każdej innej rozrywki. Nie będę katować się opowieściami o fortunie, bo nigdy nie wygrałam wielkiej kwoty. Ale te małe, regularnie pojawiające się wygrane, nawet po 10–20 złotych, dawały mi ogromnego kopa. To poczucie, że przypadkiem trafiasz w dobre miejsce i dostajesz coś ekstra. Mój mąż czasem podśmiewuje się, że w sobotę wieczorem znikam w telefonie. Ale nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia. Wolę to, niż oglądać bezmyślne seriale. Tam przynajmniej mam dynamiczną reakcję i, szczerze dodając, autentycznie rozwijam logiczne myślenie przy niektórych grach. A wszystko zaczęło się od tej jednej poduszki na kanapie i jednego kliknięcia. Z czasem przestałam wchodzić tam przypadkiem i zrobiłam sobie taki własny wieczorny rytuał – oczywiście z głową, bo wszystko robię w granicach budżetu, który ustalam z góry. To właściwie ciekawe, jak potrafi zmienić się perspektywa. Kiedyś myślałam, że to nie dla mnie. Że kobiety po trzydziestce, które bawią się w kolorowe sloty, wyglądają śmiesznie. A teraz wiem, że każdy ma prawo do małego szaleństwa, jeśli potrafi zachować zdrowy rozsądek. Słuchajcie, wygrywanie to nie jest cel nadrzędny. Dla mnie największą wygraną jest to uczucie oderwania od piątkowych rachunków i porannego korka. Czasem po prostu potrzebujemy czegoś, co da nam błyskawiczną radość bez wielkich przygotowań. I wiecie co, chyba już nie wstydzę się do tego przyznać. Bo ta gra to nic złego, jeśli wiem, kiedy powiedzieć stop. Mam teraz taki swój sposób: ustawiam sobie alarm, wstaję po godzinie i idę do kuchni napić się wody. To takie fizyczne przypomnienie, że to tylko rozrywka. A jednak daje mi energię do działania – lepiej śpię, jak już się wyładuję emocjonalnie, i rano mam czystszy umysł. Nie chcę namawiać nikogo do hazardu. Chcę tylko powiedzieć, że vavada login to dla mnie po prostu furtka do świata pełnego kolorów, kiedy rzeczywistość bywa szara. Każdy niby ma swoją ucieczkę: jedni biegają, drudzy robią na drutach. A ja, wieczorami, wsiąkam w ten elektroniczny karnawał. I nie są to opowieści o wielkim dżekpocie ani o magicznym sposobie na bogactwo. To po prostu zwykła historia kobiety, która znalazła sposób na relaks po ciężkim dniu. Kiedy piszę ten post, jestem po kolejnej takiej udanej sesji. Nie wygrałam nic wielkiego – jak